Den nye bypakken skal avløse Bergensprogrammet. Hovedelementene er videre utbygging av Bybanen til Fyllingsdalen og Åsane, bymiljøtunnel/trafikkløsning i Bergen sentrum, Ringveg øst og høykvalitets kollektivløsning mot vest.

Det første prosjektet i gjennomføringsplanen er Bybanen til Fyllingsdalen, og forslaget til ny bypakke vil gjøre det mulig å starte opp i 2018 som planlagt.

– Det er viktig å bygge ut god transportinfrastruktur i og rundt de store byene. Vi må bidra til at folk kan komme seg trygt og effektivt til sine ulike gjøremål, samtidig som vi reduserer miljøskadelige utslipp og støy, sier Solvik-Olsen.

Bypakken vil inngå som en del av byvekstavtalen for Bergen. Samferdselsdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune signerte byvekstavtalen i september 2017.

Avtalen er et viktig virkemiddel for å nå målet om at veksten i persontransporten i byområdet skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange. Det statlige bidraget i avtalen er om lag 6 milliarder kroner. I tillegg kommer statlige bidrag til store riksveg- og jernbaneprosjekter som er prioritert i Nasjonal transportplan 2018-2023.

I avtalen er det lagt til grunn at staten skal dekke 50 prosent av prosjektkostnadene for videre utbygging av Bybanen til Fyllingsdalen. Den andre halvparten av kostnadene skal lokale myndigheter dekke. For å sikre midler til den lokale andelen, ble det parallelt med forhandlingene om byvekstavtalen utarbeidet forslag til en ny bypakke for Bergen.

Etter ønske fra lokale myndigheter er det i bypakken lagt opp til bompengeinnkreving over en periode 20 år. Etter ønske fra lokale myndigheter skal tidsdifferensierte takster videreføres i dagens bomstasjoner, miljødifferensierte bompengetakster innføres og nye bomstasjoner i bydeler som i dag ikke har bompengeinnkreving etableres. De nye bomstasjonene vil etter planen bli satt i drift tidlig i 2018.

Det er ventet at bompengeinntektene vil gi om lag 11 milliarder kroner til gjennomføring av prosjekter og tiltak innenfor pakken.