Rullende kunstverk med tape

En helt ordinær hvit Neoplan Skyliner ble forvandlet til et kunstverk utført med tape av de Berlin-baserte tape-kunstnerne i det såkalte Klebeband Kollektiv (Tape-Kollektivet i fri oversettelse).

Anledningen til at bussen ble dekorert på denne måten, er at Neoplan Skyliner som busskonsept fyller 50 år i år. Det gikk med stabler av tape-ruller i fargene neon-lilla, sort og gull. Fire dager tok det kunstnerne å omvandle Skyliner til et rullende kunstverk.

Kunstnerne hentet inspirasjon så å si fra sin egen dørstokk, nemlig storbyen de bor i, og designet under mottoet «Urban Perspectives». – Designen er en veldig abstrakt tolkning av byen. Den er som å sitte i en flott turbuss og kjøre gjennom byen mens man ser på himmelen og bygningene som glir forbi, uttaler Bruno Kolberg, en av de tre kunstnerne i Klebeband Kollektiv som har dekorert bussen.

Tape-kunsten oppsto i USA på 1990-tallet, men det er først nylig kunsten er kommet inn i etablerte former. De tre tape-kunstnerne Bruno Kolberg, Bodo Höbing og Nikolai Bultmanmn har arbeidet sammen siden 2010. – Hva er vel bedre som lerret enn en buss som kjører rundt og viser seg frem for så mange mennesker, avslutter Kolberg.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.