– bussjåfører har blitt en skyteskive 

Redaktør Tom Terjesen: For noen hundre år siden var det gapestokken som ble brukt for å henge ut folk til spott og spe. I dag er det sosiale medier, og det er bussjåførene som ofte blir hengt ut.

Å henge i en gapestokk til spott og spe var ille, men det var begrenset med publikum som så dem. Da gjerne de som bodde i området. Å bli hengt ut på sosiale medier treffer opp til millioner.

I det siste kan det neste virke som det har gått sport i å henge ut bussjåfører som gjør en feil.  En ser bilder av bussjåfører, hvor en får opplysninger om rute og når på dagen. Det er relativt lett å finne ut hvem denne personen er, selv om bildet er forsøkt sladdet.

Jeg vet at vår dyktige sjåfører landet rundt gjør det ytterste med å opptre trygt i trafikken. De vil gjøre alt for å få dere frem på en sikker og god måte. 

Å besvare telefonen eller se på den er ikke bra og heller ikke lov, uansett om du kjører bil, lastebil eller buss. Og de aller, aller færreste gjør det. Men vi er mennesker, vi kan glemme oss, vi kan feile. Mulig en tenker at en bare skal svare akkurat denne samtalen raskt. Uten å helt tenke over saken. Handsfree er tom for strøm og så videre. 

Ingen unnskyldning, og heller ikke unntak fra loven. Men om passasjerene ser at sjåføren gjør en feil, ta det heller opp med selskapet og aller helst direkte med sjåføren. Da på en hyggelig måte. Bussjåføren vil beklage det og ikke gjenta feilen. 

Men å legge ut bilder og informasjon om sted, rute, etc, skaper det vi kan kalle offentlig gapestokk. Det er vondt og ødeleggende for en hel yrkesgruppe. Sjåførmangel har vi i stor skala her i Norge. Og slike ting hjelper ikke på rekrutteringen.

La oss heller løfte frem bussjåførene. De gjør en veldig viktig samfunnstjeneste og er hverdagsheltene for mange. Jobben er også livsnerven for dem. De har familie, lån og utgifter som alle andre. Inge ønsker å bryte loven med vilje. En forglemmesle kan skje, men skal ikke skje. 

Uansett er det ikke riktig å henge de ut på denne måten og også kreve de oppsagt. Jeg håper en kan slutte å bruke bussjåførene som skyteskive. 

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.