Scania skal teste el-busser

Norske Nettbuss skal operere el-bussene som skal fullskalatestes i Östersund.

Mot slutten av 2017 starter Scania fullskalatesting av el-busser i Östersund i Sverige. Tre Scania Citywide LF starter testen, og de får selskap av ytterligere tre Scania-busser tidlig i 2019. Bussene skal opereres av norske Nettbuss.

Östersund, en av byene som tapte kampen med Lillehammer om OL i 1994, er valgt med omhu for testingen. Dette området i Jämtland er kjent for sitt kalde vinterklima, ikke ulikt Lillehammer. Kaldt klima er som kjent en utfordring for batteridrevne kjøretøy når det gjelder rekkevidde.

Det vil bli bygd to ladestasjoner i hver sin ende av den 14 km lange hovedbusslinjen i byen. Med 10 minutters lading på endeholdeplassene vil de seks bussene gå hvert 15. minutt og produsere 100 turer hver dag.

Fullskalatesten skjer i nært samarbeid med Östersund by, kollektivtransport-myndighetene i Jämtland Härjedalen og energiselskapet Jämtkraft. Med Nettbuss, Nordens nest største busselskap, som operatør vil erfaringer hentet i testen også komme norske interesser til gode.

Halvdan Korsmo

Halvdan Korsmo har vært fagpresse-journalist siden 1970-tallet. Han har vært journalist og redaktør i flere anerkjente norske tidsskrifter. Han har tidligere vært norsk representant i juryene for International Truck of the Year og International Bus & Coach of the Year. Han er nå freelance-journalist i flere fagtidsskrifter, blant annet Buss Magasinet.