En av tre tror de kan ha kjørt med promille – Nå kommer krav om alkolås i buss

Svært mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol. Hver tredje bilist tror at de kan ha promillekjørt. Fra og med 1. januar er det påbudt med alkolås i alle nye busser.

Selv om tallene er hentet fra privatbilister, så er det alarmerende tall. Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulukker i trafikken her i landet, viser data fra Folkehelsetilsynet.

En undersøkelse utført av Ipsos for Gjensidige forsikring viser at hver tiende bilist «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I Oslo vest og Asker og Bærum, er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet. Her svarer en av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer folk mot å stole for mye på regneferdighetene.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Eklo.

Han advarer også mot «dagen derpå»-fellen. – Legg inn god margin før du skal ut å kjøre etter en fest, råder han.

Selv ved lav promille øker risikoen for ulykker
Undersøkelsen fra Ipsos viser at menn er mer tilbøyelige til å kombinere bilkjøring med alkohol, og klart flere menn tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

– Det er ikke mye alkohol som skal til. Selv om du har lav promille svekkes sansene og reaksjonsevnen. Dermed øker faren for en ulykke kraftig, sier Eklo.

Ingen erstatning til promillekjørere
Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring, vil du normalt ikke få noen erstatning fra forsikringsselskapet i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, og i verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Krav om alkolås fra 1. januar i busser og minibusser
Fra og med 1. januar 2019 er det lovpålagt at alle nye busser og minibusser skal ha montert fungerende alkolås. Denne skal være montert av godkjent verksted og kontrolleres hvert år. Og for alle busser registert før 1. januar 2019 skal alkolås være montert innen 2024. Det vil si at en har fem år fra og med 1. januar på å få ettermonter eller godkjent allerede montert alkolås.

Reglene gjelder alle busser og minibusser som kjører i kommersiell trafikk. Rutebusser, ekspress eller turbusser. Dette inkludere også såkalte maxitaxier med mer enn 9 passasjerplasser.

Tom T.

Tom Terjesen er født i Kristiansand, men bor nå på Tromøya i Arendal. Begynte tidlig å få interessen for trykt media. Var løpegutt i avisen Sørlandet. Flyttet som 12 åring til Kvinesdal og begynte umiddelbart som ung frilanser for avisen Agder. Som 19 åring flyttet han til Høvåg og var med på oppbyggingen av Høvågavisa. Senere har han vært frilanser for en rekke tidsskrifter landet over. 2002 grunnlag han Bussmagasinet som i dag er landets største og viktigste fagtidsskrift for bussbransjen. Han er også president i den internasjonale Bus & Coach jury.